Achizitionarea unei canapele este una dintre cele mai mari investitii in materie de mobilier si cu siguranta vei tine cont de toate lucrurile importante in momentul in care iei aceasta hotarare.
Iti iei toate masurile de precautie ca serile petrecute pe aceasta canapea sa fie perfecte, indiferent ca te uiti la film sau doar stai la povesti cu cei dragi.
De pilda structura de rezistenta sa fie din lemn masiv sau fier, sa aiba suficient spatiu de depozitare, sa fie extensibila, sa aiba huse detasabila care se pot curata usor, sa fie confortabila si sa indeplineasca necesitatile intregii familii, sa completeze paleta de culori a incaperii.
Dar ce faci cand observi ca marimea canapelei nu este cea potrivita, fie pentru ca nu intra pe usa sau pur si simplu ocupa mult prea mult spatiu din livingul tau, minimizand celelalte obiecte de mobilier.
Nu e chiar atat de simplu sa-ti dai seama doar dintr-o privire daca o canapea vazuta in spatiul unui showroom cu suprafata mare, deschisa, se va potrivi la fel de bine in casa ta.
Va trebui sa faci cateva masuratori si sa tii seama de patru factori de o importanta majora atunci cand faci achizitia, ca sa te feresti de surprize neplacute dupa aceea.
Marimea camerei in care vei aseza canapeaua
In teorie, alegerea canapelei in functie de marimea camerei este o chestiune foarte simpla: o canapea mica se potriveste intr-o camera mica si o canapea mare intr-o camera mare.
Doar ca, uneori, te poti lasa influentat de alte aspecte precum stilul (o canapea Chesterfield cu trei locuri si bratele arcuite are, intr-adevar, un aspect elegant, dar este o piesa de mobilier deopotriva solida si voluminoasa care ocupa mai mult spatiu in partea de sus decat in cea de jos) sau tendintele prezentate in revistele de design interior.
Rezultatul este ca te lasi purtat de val, cumparand o canapea prea mare. Alteori subestimezi spatiul de care dispui in camera de zi si alegi o canapea care se pierde in peisaj.
Foloseste benzi adezive colorate pentru a marca dimensiunile produsului pe pardoseala, in locul unde vrei sa asezi canapeaua, si exerseaza-ti imaginatia ca sa-ti dai seama daca se va potrivi acolo.
Proportiile obiectelor de mobilier din incapere
Daca preferi sa-ti amenajezi casa numai si numai dupa gustul tau, refuzand optiunile seturilor de mobilier disponibile in magazine, ai grija la proportiile pieselor pe care le incluzi in decorul unei incaperi.
Fotoliile mici, cu linii suple, delicate, nu vor arata bine langa o canapea robusta de dimensiuni mari, iar reciproca este de asemenea valabila. Alatura piese de proportii asemanatoare si vei obtine un decor echilibrat, placut privirii.
Spatiul disponibil din jurul canapelei
O regula valabila pentru modelele de canapele de toate marimile este cea culoarelor de trecere si a distantei dintre acestea si fotolii, scaune si masuta de cafea.
Astfel, intre canapea si masuta de cafea trebuie sa existe o distanta de circa 35 de centimetri, intre canapea si televizor trebuie sa fie o distanta cel putin egala cu dublul diagonalei acestuia, iar fotoliile si scaunele ar trebui sa fie plasate la distante potrivite, in asa fel incat nimeni sa nu se simta inghesuit, dar nici sa nu fie nevoit sa ridice glasul pentru a se face auzit de catre ceilalti.
Latimea usilor de la intrarea in camera/casa/bloc
Spre deosebire de alte obiecte de mobilier, unele canapele nu pot fi dezasamblate pentru a putea fi transportate pe bucati pana in camera de zi.
Masurarea, din timp, a deschiderii usilor pe care urmeaza sa intre canapeaua este imperativ necesara pentru a fi sigur ca nu deteriorezi canapeaua. Lugimea sau latimea usii trebuie sa fie mai mare fata de cel putin una din dimensiunile canapelei (lungimea, latimea sau inaltimea din spate).
O astfel de piesa de mobilier trebuie sa iti ofere, inainte de toate cele mentionate mai sus, confort. Prin urmare nu face rabat de comoditate si amenajeaza camera in asa fel incat poti integra o canapea de dimensiuni mari intr-o incapere cu spatiu limitat.
Este incurajator sa constatam ca exista institutii care isi dedica resursele pentru imbunatatirea sigurantei feroviare si reducerea riscurilor asociate cu calatoriile cu trenul. Apreciem eforturile depuse pentru asigurarea unei experiente pozitive pasagerilor.
Ma bucur sa vad ca autoritatile nationale sunt atente la nevoile de securitate ale sistemului feroviar si ca au implementat standarde stricte pentru prevenirea accidentelor. Este esential sa avem un mediu de transport sigur si eficient pentru toti calatorii.
Articolul de pe site-ul ANSV.ro ofera informatii importante despre normele de securitate in domeniul transportului feroviar. Este impresionant sa vedem cat de mult se investeste in siguranta pasagerilor si a personalului din industria feroviara.